tiistai 4. joulukuuta 2012

Lapsiperhe testaa: Ryanair

Tarkoitukseni oli lähteä äitini kanssa kahdestaan viikonloppumatkalle Saksaan. Mielessäni siintelivät sanat "hermoloma", katkeamaton yöuni, leppoisa oleminen, joulumarkkinatunnelma. Kun sitten aloin tutkia lentojen ja hotelliyöpymisten hintoja, kävi kuten minulle aina: koko perhe pakattiin mukaan. Lisäksi matkaan lähtivät mummi ja pappa. Halpuus houkutti, ja kohteeksi vaihtui Budapest. Ja onhan pieni irtiotto lapsillekin mukava, ajattelin.

Tosi asia on, että Ryanairin lennot 8 hengelle ja samalle kokoonpanolle hotelliyöpyminen kahdeksi yöksi Budapestin keskustassa hyvätasoisessa huoneistohotellissa maksoi saman kuin kahden hengen matka Saksaan. Lento Budapestiin maksoi 12 euroa hengeltä ja paluulento noin 25 euroa. Käsittämätöntä. Perheemme pienin, joka matkusti infant-statuksella (alle 2 v), oli menomatkalla porukkamme kallein lentomatkustaja (kiinteä 20 e:n hinta). Ja joulumarkkinat koettiin Unkarissakin.

Ryanair osoittautui aivan päteväksi lentoyhtiöksi. Hintaankaan ei tullut yllätyksiä, kun pakkasimme mukaan vain käsimatka-tavarat. Laukun koko ja paino olivat tiukasti rajattu eikä käsissä saanut olla mitään ylimääräistä, kuten kamera, käsilaukku tai ostoskassi. Kaiken piti mahtua yhteen, maksimissaan 10 kilon painoiseen laukkuun. Tai siis meidän tapauksessamme yhteensä seitsemään laukkuun. Vauva sai ottaa käsimatkatavaran sijaan mukaansa ilmaiseksi yhdet kokoontaitettavat rattaat. Jos olisi halunnut ottaa mukaansa pientä trolleyta suuremman veskan tai pari kassia henkeä kohden, olisi lentolippuun lisätty vähintään 25 euroa / ruumaan menevä laukku. Lentolipun hintaa kasvattaa myös, jos haluaa varata itselleen paikan tai syö ja juo lennon aikana.

Tampereen lentokentällä auto jätettiin parkkipaikalle aivan terminaalin oven eteen. Pääsimme nopeasti  ja ongelmitta odottelemaan konetta lähtöportille. Kone jäi sekä Tampereen että Budapestin päässä kauas kentälle eli koneeseen piti kipitellä ulkosalla kentän poikki ja kiivetä portaat ylös koneeseen. Rattaat jätettiin koneen etuosaan portaiden juurelle.

Menomatkalla pääsimme koneeseen siinä vaiheessa kun sinne oli mennyt jo yli puolet muista matkustajista. Saimme kuitenkin yhden kokonaisen penkkirivin ikkunasta ikkunaan  (3+3 paikkaa) ja välittömästi niiden takaa vielä kolmen paikan rivin. Paluumatkalla menimme viimeisinä koneeseen, mutta silti saimme melko hyvät paikat: (3+2 paikkaa yhdeltä riviltä, toisella ikkunapaikalla istui vieras mies) ja kolme vierekkäistä paikkaa parin penkkirivin päästä. Molemmilla kerroilla koneet olivat lähes täynnä eli paikkojen maksullinen varaaminen olisi ollut täysin turhaa.

Muita tapahtumia lentomatkoilta:

- Esikoinen sairastuu matkaa edeltävänä päivänä kuumeeseen ja kurkunpääntulehdukseen, hän ei ollut aivan oma itsensä matkan aikana.

- 5 minuuttia ennen koneeseen nousua esikoisen hammasraudat napsahtivat suussa rikki. Suuhun tönksähtänyt rautapiikki säikytti pojan, jota alkoi huimata ja oksettaa. Pappa vei pojan vessaan. Onneksi kaikki kuitenkin ehtivät lopulta koneeseen.

- 7-vuotias oli alkanut jostain syystä pelätä lentämistä ja yhden aikuisen aika meni koneessa hänen kanssaan rauhoittavasti juttelemiseen. Hän myös tuijotti kauhuissaan edessään olevassa penkissä näkyviä turvaohjeita ja kyseli niistä kiperiä kysymyksiä.
Piirtely sai pelon unohtumaan.

- Puolitoistavuotias päätti olla kaamea rasavilli. Kaikki lapsemme ovat osanneet tähän asti käyttäytyä koneessa mallikkaasti - ovat he sitten olleet vauvoja, uhmaikäisiä tai leikki-ikäisiä. Neljäs lapsi on selvästi eri maata. Menomatkalla turvavöissä oleminen nousun ajan oli tuskaista kiemurtelua. Paikallaan istuminen muunkin ajan oli hankalaa, ja poika roikkui yli puolet matkasta penkin selkänojan yli kurkkimassa takana istuvaa siskoa ja mummia. Hän vaihteli myös paikkaa, milloin istui papan sylissä, milloin äidin, ja välillä piti istua omalla tuolilla. Paluumatkalla hän oli nukahtanut terminaalissa rattaisiin. Kun nostin hänet koneen luona rattaista syliin, hän tietenkin heräsi, ja suurin piirtein kirkui siihen saakka, että kone oli taivaalla ja turvavyöt sai avata. Sitten hän nukahti isänsä syliin ja nukkui onneksi koko loppumatkan. 2,5 tunnin lento oli siis kummassakin tapauksessa juuri passeli, yhtään pitemmälle ei olisi hermot (äidin) kestäneet. Kaukomatkailun saa meidän perhe vieläkin unohtaa.

Reissun loppuarvostelu:

Hyvää
- Hinta
- Lippujen hintojen vertailu ja lippujen osto sujui helposti netissä.
- Kaikki toimi nopeasti ja tehokkaasti (hyvä kun koneeseen ehdittiin, niin se jo nousi ilmaan).
- Kone vaikutti tavalliselta ja turvalliselta, toisin kuin joskus aikoinaan Tsekkeihin minua vienyt halpalentokone.
- Ruokaa ja juomaa sai halutessaan ostaa koneesta. Itse asiassa tuntui, että lentoemännillä oli Ryanairilla enemmän töitä kuin kalliimmilla lentoyhtiöillä, koneessa myytiin mm. arpoja.
"Tyttö teki sen, Frontside Ollien", lauleskeli
kolmevuotias koneessa leikkiessään.Huonoa
- Ruokatarjoilun puuttuminen, esim. Finnairilla syöminen "katkaisee" kivasti lapsen lentomatkaa eikä matka tunnu niin pitkältä. Nyt kaikki lapset jossain määrin pitkästyivät, vaikka lentomatka oli lyhyehkö.
- Villit ja huutavat lapset ovat hankalia minkä tahansa lentoyhtiön koneessa...
- Tv-näytöt puuttuvat, esim. Finnairin koneessa on kiva seurata näytöistä koneen etenemistä kartalla, kohteen lämpötilaa ja välillä elokuviakin.

Ei kommentteja: