maanantai 13. tammikuuta 2014

Teemavuosi: ruokamuistoja mummolasta

Minun ja mieheni isovanhemmista on enää elossa huomenna 80 vuotta täyttävä mammani. Eilen juhlittiin mammaa lasten, lastenlasten ja lastenlastenlasten kesken.

Päätin jo joulukuussa, että tänä vuonna meidän perheessämme muistellaan myös jo edesmenneitä mummoja ja pappoja heidän syntymäpäivinään. Loppiaisena muisteltiinkin mieheni mummoa, joka kuoli viime vuonna. Hän oli perheellemme rakas, ja kävimme mummon luona Imatralla usein.
Mummon muistelupäivänä ruoka syötiin
mummon vanhoilla Memory-aterimilla.
Päivällä kyselin lapsiltani, mitä heille tuli mieleen isomummostaan. "Mansikkasoppa", oli lähes kaikkien ensimmäinen vastaus. Ei ihme, sillä mummo keitteli mansikkasoppaa jälkiruoaksi joka kerta, kun hänen luonaan kävimme. Monet pitkät automatkat kuluivat mansikkasoppaa odotellessa.
Mansikkasoppa-aika!
Koska monissa omissa mummolamuistoissanikin ruoka on yhdessä päärooleista, päätin muistelun lisäksi toteuttaa isovanhemman syntymäpäivänä myös tarjoilun tyyliin sopivasti. Esimerkiksi oman mummoni syntymäpäivänä syödään ehdottomasti vaniljajäätelöä metsämansikoiden, mustikoiden ja lakkojen kera. Juomaksi korkataan vihreät Smurffi-limut. Mieheni toisen mummon syntymäpäiviä ei voi viettää ilman karjalanpiirakoita. Pappani synttäreillä taidetaan ryystää juomat suoraan tasseilta. Mieluummin sokeripalan läpi.

Loppiaisena meillä nautittiin siis päivällinen Imatran mummon tapaan: karjalanpaistia, keitettyjä perunoita, makaronilaatikkoa (ilman jauhelihaa), porkkanalaatikkoa, tomaattia, suolakurkkua ja tietenkin karjalanpiirakoita. Ruoka tarjoiltiin ja syötiin mummon vanhoista astioista, joita nykyisin löytyy meidän keittiökaapeistamme. Olin kutsunut myös appivanhempani syömään, ja mummu teki jälkiruoan. Mitäpä muuta kuin mansikkasoppaa.

1 kommentti:

Salla kirjoitti...

Ihana tapa muistaa isovanhempia! Täytyypä ottaa tästä mallia :)