sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Lapsiperhe testaa: Kuohuva Imatrankoski


Mieheni mummola on Imatralla. Paikkakunnalla tulee siis käytyä suhteellisen usein. Aika harvoin ollaan kuitenkin satuttu paikalle niin, että olisi helppoa käväistä katsomassa koskinäytöstä. Tällä vierailullamme tajusin viittätoista minuuttia ennen näytöksen alkua, että kerrankin lapset ovat kylläisiä ja pirteitä eikä edessä tai takana ole neljän tunnin automatkaa - äkkiä kaikki kyytiin ja kuohuvaa koskea katsomaan!

Saavuimme paikalle juuri tasalta. Miestä alkoi epäilyttää, kun väkeä sillalla oli vain kourallinen. Minä optimistina vakuutin, että näytöksiä on kesäisin varmasti niin paljon, ettei joka kerralle riitä suuria massoja. Koski oli kovin hiljainen, ja kun mies tarkkana insinöörinä huomautti, että kosken uoma vaikuttaa aika märältä, lähdin tutkailemaan ympäristöä...


Koskinäytöksen musiikkivalikoima on nykyisin laaja.


Näytös olikin ollut jo tuntia aiemmin, kuudelta, eikä seitsemältä, kuten muistelin. Musiikkivalikoimakin näyttää edellisen visiitin jälkeen monipuolistuneen. Näytös Sibeliuksen Finlandialla on pariinkin kertaan kuultu ja nähty, nyt myöhästyimme Nightwish-versiosta. Pahus. 

Ukkosenkaltainen jyminä ei siis kuulunut puolta peninkulmaa kauemmas, kallio ei tärissyt jalkojen alla eikä vesi hyökännyt korkealle kallion seinää vasten – kaunista oli silti.

Topelius jatkaa kosken kuvailua Maamme kirjassaan seuraavasti: "Kaunein on Imatra kuitenkin kuutamossa tai silloin, kun se hohtaa välkkyvän valkoisena kesäisessä auringonpaisteessa."


Imatrankosken uoma.

"Tätä suurta putousta on katseltava kummaltakin rannalta. Läntisellä rannalla, joka on korkeampi ja tuuheaa koivikkoa kasvava, sijaitsee muhkea ravintola, josta näkee kuohuvan kosken. Itäinen ranta on enimmäkseen kalliota, jonka lomissa kasvaa mäntymetsää, katajapensaita ja kanervaa. Kallioissa on lukuisasti hiidenkirnuja."

Valtionhotelli Imatralla

Korvaava "koski" ihmeteltäväksi löytyi onneksi ihan läheltä.

Ensi kerralla paremmalla onnella.
EDIT 30.5.2013: Koski kuohuu Imatralla, osa 2.

Reissun loppuarvostelu (osittain vanhojen kokemusten perusteella)

Hyvää
- Kuohuva koski on mielestäni upeimmillaan valaistuna pimeänä syysiltana, mutta kokemisen arvoinen myös kesäillan näytöksessä. Maisemat ovat kauniita ilman kuohujakin.
- Vieressä on iso leikkipuisto, jossa voi piipahtaa purkamassa energiaa samalla reissulla.
- Ilmainen
- Koski on ihan kulmilla, eli Imatran yllättävän monipuolisilla kaupoilla voi pyörähtää ennen näytöstä.

Huonoa
- Pelottaisikohan kova ääni perheen pienimpiä? Tämä jäi testaamatta tällä kertaa.
- Yleensä paikalla on kova tungos, ja hyvän katselupaikan saadakseen liikkeellä pitää olla ajoissa.

1 kommentti:

Sari kirjoitti...

Mielenkiintoista tietoa! Olen käynyt koskella niin pienenä, ettei ole enää tarkkoja muistikuvia. Täällä pitää käydä, kunhan saisi itsensä lähimaille! - S