lauantai 9. helmikuuta 2013

Jäälyhty (malli "Tiffany") haastaa lumilyhdyn

Näin muutama vuosi sitten jossain puutarhalehdessä kuvan, jossa jäälyhdyistä oli tehty värillisiä. Tällä viikolla kun siivosin leivontatarvikkeitani, ja löysin laatikon pohjalta vanhaksi menneitä karamelliväriputkiloita, päätin tehdä kolmevuotiaan kanssa tiffanytyön.

Ajatuksena oli tehdä pakkaskelin versio lumilyhdystä, tiffanyjäälyhty. Tietenkään meiltä ei löytynyt yhtään tyhjää viilipurkkia (joiden avulla kuvittelin saavani aikaan kauneimman lyhdyn), joten aloin haalia kaapeista kaikenlaisia sopivia purnukoita. Kaksi vanhaa vanukaspurkkia ja muutama pakasterasia löytyi.

Onneksi Flora oli juuri loppumassa. Söimme vielä yhdet leivät, ja taas oli uusi rasia käytettäväksi. Koska "jääpalloja" tarvittaisiin iso kasa, ei tämä vielä riittänyt. Sitten tajusin, mikä aarreaitta kartonginkeräyslaatikosta löytyikään. Perheessämme kuluu huimia määriä maitoa, joten tyhjien, huuhdeltujen maitopurkkien määrä oli keräyslaatikossa myös huima. Leikkasin kaikki tölkit puoliksi.

Sitten täytimme kaikki astiat vedellä, jonka värjäsimme punaisella, keltaisella tai sinisellä värillä. Pakasterasiat laitoin pakastimeen jäätymään. Muut tölkit ja purnukat veimme ulos. Lämpötila oli vain kaksi astetta pakkasen puolella. Ei kovin kipakkaa.
Värikäs jäälyhty ja yhden lämpöaallon jo kokenut parin viikon ikäinen
lumilyhty. Väriläiskiä riittää lumeen saakka.
Hätäpäissäni kokeilin kaataa pakastimessa olleet jääkuutiot jo muutaman tunnin kuluttua lumeen. Niiden pintajää oli liian haurasta, vähitellen väri oli valunut lumeen. Seuraavana päivänäkin osa pihalla jäätyneistä kuutioista valutteli väriä lumeen.

Kauneimmat jääkuutiot sai aikaan maitotölkeillä.
Koska lämpötila ei ollut yölläkään kovin kummoinen, jääkuutioiden sisään oli jäänyt jäätymättömät värilliset pallot. Tuli hauskemman näköistä kuin ajattelinkaan! Tällaisia olisi pitänyt olla kaikkien kuutioiden: värillisiä lumipalloja jään sisällä. Pakastimessa jäädytetyt kuutiot värjääntyivät tasaisesti eikä jäästä tullut kovin kirkasta (ks. yllä esim. keltaiset kuutiot).
Jäälyhdyn tuoma väriläiskä pihapiiriin on tarpeen. Kai...
Tiffanyjäälyhty ja lumilyhty. Klassikko on yhä enemmän makuuni.

Ei kommentteja: